flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стягнення аліментів в наказному провадженні на утримання дитини

24 квітня 2018, 12:24

        Одною із найпоширеніших категорій справ в Томашпільському районному судді є стягнення аліментів.

        Законодавцем передбачено два способи звернення до суду з вимогою про стягнення аліментів на утримання дитини.

        Особа може звернутися як в наказному, так і в спрощеному позовному провадженні.

        Згідно положень Цивільно процесуального кодексу України судовий наказ  є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог заявника. Наприклад,  про стягнення аліментів. Крім того, судовий наказ одночасно є виконавчим документом.

        Слід зауважити, що така форма судового (наказного) провадження сприяє прискоренню стягнення аліментів.

         Так, судовий наказ може бути видано, якщо заявлено вимогу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб. Якщо заявлено вимогу про стягнення аліментів на дитину у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб (ст.161 ЦПК України).

        Заява про видачу судового наказу має відповідати вимогам ст. 163 Цивільно процесуального кодексу України. За подання заяви про видачу судового наказу за вимогу про стягнення аліментів судовий збір не сплачується.

       Суд розглядає заяву про видачу судового наказу протягом п’яти днів з дня її надходження, а якщо боржником у заяві про видачу судового наказу вказана фізична особа, яка не має статусу підприємця, - протягом п’яти днів з дня отримання судом інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - боржника. Розгляд проводиться без судового засідання і повідомлення заявника і боржника.За результатами розгляду заяви про видачу судового наказу суд видає судовий наказ або постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу (ст.167  ЦПК України).

 

 

                                                                     Суддя Томашпільського районного суду Скаковська І.В.