flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про відновлення декларування та необхідність подання декларацій присяжними!

23 листопада 2023, 15:48

      Томашпільський районний суд Вінницької області звертає увагу присяжних суду про необхідність подання електронної декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2021- 2022 роки.

       Відповідно до ч.1 ст.45 Закону України «Про запобігання корупції», присяжні під час виконання своїх обов’язків в суді зобов’язані подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

            У зв’язку із військовою агресією росії проти України, електронне декларування було призупинено. Однак, 12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України № 3384-IX «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану», згідно з яким відновлено електронне декларування осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в тому числі і присяжних.

      Тобто, якщо протягом 2021-2022 років Ви приймали участь у розгляді цивільної чи  кримінальної справи,  незалежно від того чи отримали виплати за виконання обов’язків присяжного в суді, то зобов’язані до 31 січня 2024 року подати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті НАЗК  декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2021-2022 роки.

Крім цього, з 1 січня до 31 березня 2024 включно необхідно подати щорічні декларації за 2023 звітний період. 

       На офіційному веб-сайті НАЗК є рекомендації, роз'яснення щодо заповнення електронних декларацій.

Також повідомляємо, що порушення вимог фінансового контролю, умисне недекларування або декларування недостовірної інформації є корупційними правопорушеннями, за які передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.

 

Прес-служба суду