flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики в справах про захист права власності та інших речових прав за період 2011 року та 1 півріччя 2012 року

20 грудня 2012, 10:34
Право власності є непорушним, ця норма стосується усіх форм власності, тоді як ст. 41 Конституції України передбачає непорушність лише права приватної власності.
            Право власності є найбільш повним пануванням над річчю. Воно є водночас і одним із найбільш вагомих в цивільному праві. Визначення поняття права власності є неоднозначним. Право власності визначають як повне ті абсолютне панування особи над річчю. Друге визначення встановлює право власності як відносини осіб з приводу речі. Власник здійснює своє право відповідно до закону, і це здійснення не може суперечити закону, але здійснює він його своєю волею, на свій розсуд.
Право власності може виникати при наявності певних юридичних фактів, що поділяються на первісні та похідні. За первісних підстав право власності виникає на річ вперше або незалежно від волі попередніх власників: новостворене майно, переробка речі, безхазяйна річ, набуття права власності на річ, від якої власник відмовився та інше. За похідними підставами право власності на річ виникає за волею попереднього власника (цивільні правочини).
Відповідно до ст. 13 Конституції України, "держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання".
У разі порушення права власності та інших речових прав судовий захист здійснюється судом шляхом розгляду справ.
Так, за період 2011 року в провадженні суду перебувало 10 справ щодо спорів про право власності, 9 із них розглянуті судом. Із 10 справ даної категорії 6 справ розглянуті із ухваленням рішення із них 5 справ із задоволенням позову, по 2 справах закрито провадження, 1 справа залишена без розгляду та 1 справа залишилась у залишку. Спорів про захист речових прав на чуже майно у суді за даний період не перебувало.
За період першого півріччя 2012 року в провадженні суду перебувало 9 справ щодо спорів про право власності, 7 із них розглянуті судом. Із 9 справ даної категорії 3 справи розглянуті із ухваленням рішення із них 2 справи із задоволенням позову, по 1 справі закрито провадження, 3 справи залишено без розгляду та 2 справи залишилось у залишку. Спорів про захист речових прав на чуже майно у суді за даний період не перебувало.
Категорія справ про захист права власності та інших речових прав законодавчо врегульована Конституцією України та Цивільним кодексом України.
Основоположними принципами здійснення правомочностей власника є:
-          володіння, користування та розпорядження належного власнику майна на власний розсуд;
-          дотримання моральних засад суспільства;
-          забезпечення рівних умов захисту права власності.
За період 2011 року в провадженні суду перебувало 6 справ, які розглянуті та пов’язані із набуттям права власності (із них 1 справа залишена без розгляду, 3 справи розглянуто із винесенням рішення про задоволення позовних вимог, 1 справа із винесенням рішення про відмову у задоволенні позовних вимог, по 1 справі провадження у справі закрито). Із 6 справ із набуття права власності 5 справ пов’язані із набуттям права власності на нерухоме майно. Із 5 справ пов’язаних із набуттям права власності на нерухоме майно (1 справа залишена без розгляду, 2 справи розглянуто із винесенням рішення про задоволення позовних вимог, 1 справа із винесенням рішення про відмову у задоволенні позовних вимог, по 1 справі провадження у справі закрито).
У провадженні Томашпільського районного суду за період 2011 року перебувало 719 справ позовного провадження, 6 справ пов’язаних із набуттям права власності, що становить 0,83 % від загальної кількості справ позовного провадження, що перебували у провадженні. Питома вага справ пов’язаних із набуттям права власності на нерухоме майно від загальної кількості справ, які перебували у позовному провадженні становить 0,69 %. 
Питома вага розглянутих справ пов’язаних із набуттям права власності від загальної кількості розглянутих справ позовного провадження становить 0,89 %, справ про набуття права власності на нерухоме майно становить 0,74 %.
Питома вага розглянутих справ пов’язаних із набуттям права власності із ухваленням рішення від загальної кількості розглянутих справ позовного провадження із ухваленням рішення становить 0,73 %, справ про набуття права власності на нерухоме майно становить 0,54 %.
 
За період першого півріччя 2012 року в провадженні суду перебувало 7 справ, які пов’язані із набуттям права власності на нерухоме майно із них 5 справ розглянуто (із них 2 справи залишені без розгляду, 2 справи розглянуто із винесенням рішення про задоволення позовних вимог, 1 справа із винесенням рішення про відмову у задоволенні позовних вимог), 2 справи на кінець першого півріччя 2012 року залишились у залишку.
У провадженні Томашпільського районного суду за період першого півріччя 2012 року перебувало 375 справ позовного провадження, 7 справ пов’язаних із набуттям права власності на нерухоме майно, що становить 1,86 % від загальної кількості справ позовного провадження, що перебували у провадженні.
Питома вага розглянутих справ пов’язаних із набуттям права власності на нерухоме майно від загальної кількості розглянутих справ позовного провадження становить 1,76 %.
Питома вага розглянутих справ пов’язаних із набуттям права власності на нерухоме майно із ухваленням рішення від загальної кількості розглянутих справ позовного провадження із ухваленням рішення становить 1,18 %.
За період 2011 року справ про захист права власності шляхом витребування майна не було. В першому півріччі 2012 року до суду надійшла цивільна справа за позовом Р. до Л., треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: К., сільська рада про зобов’язання вчинити дії (витребування майна), визнання права власності на спадкове майно, стягнення моральної шкоди. Згідно рішення суду по даній справі від 21 червня 2012 року у задоволенні позовних вимог відмовлено.
До суду за період 2011 року надійшла цивільна справа позовом Ю. до Б., третя особа без самостійних вимог: селищна рада про усунення перешкод у користуванні надвірними будівлями та земельною ділянкою по якій ухвалою суду від 5 грудня 2011 року провадження по справі закрито у зв’язку із відмовою позивача від позову.
За період першого півріччя 2012 року до суду справи про усунення перешкод у здійсненні права власності чи інших речових прав, не пов’язаних із позбавленням володіння майном не надходили.
Протягом 2011 року судом розглянуто 6 справ про захист права власності шляхом визнання права власності, які розглянуті в даному році (із них 1 справа залишена без розгляду, 3 справи розглянуто із винесенням рішення про задоволення позовних вимог, 1 справа із винесенням рішення про відмову у задоволенні позовних вимог, по 1 справі провадження у справі закрито).
Протягом першого півріччя 2012 судом в провадженні суду перебувало 7 справ про захист права власності шляхом визнання права власності, із них 5 справ розглянуто (2 справи залишені без розгляду, 2 справи розглянуто із винесенням рішення про задоволення позовних вимог, 1 справа із винесенням рішення про відмову у задоволенні позовних вимог), 2 справи на кінець першого півріччя 2012 року залишились у залишку.
На розгляд суду у першому півріччі 2012 року надійшла цивільна справа за позовом Ш. до К., Д., М., третя особа на стороні відповідача МБТІ про визнання належним набувачем майна та визнання права власності на нерухоме майно, яка згідно ухвали суду від 20 червня 2012 року залишена без розгляду. Спірних питань, що пов’язані з розмежуванням добросовісного та недобросовісного набувача у суді не виникало.
Справ про захист речових прав на чуже майно у суді за вказаний період не перебувало.
За період 2011 року та 1 півріччя 2012 року до суду надійшла одна цивільна справа за позовом М. до селищної ради, О., про визнання права власності на нерухоме майно за набувальною давністю. Рішенням суду від 10 травня 2012 року позовні вимоги задоволенні визнано за М. право власності за набувальною давністю на цілий будинок №93, загальною площею 27,4 кв.м., житловою площею 12,2 кв. м., який належав на праві приватної власності, згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно виданого 18 вересня 1989 року на підставі рішення Томашпільського райвиконкому народних депутатів та зареєстрованого в Могилів-Подільському МБТІ 27 вересня 1989 року О., який помер 13 лютого 2007 року. Згідно рішення апеляційного суду Вінницької області від 25 вересня 2012 року рішення Томашпільського районного суду скасовано та відмовлено у задоволенні позову відмовлено, оскільки суд застосовуючи до спірних правовідносин положення ст. 344 ЦК України не звернув увагу, що дана стаття передбачає, що володіння має бути добросовісним, тобто якщо володілець не знав і не міг знати про те, що він володіє чужою річчю, інакше кажучи, у зв’язку із якими виникло володіння чужою річчю, не давали найменшого сумніву стосовно правомірності набуття майна, а згідно матеріалів справи позивач користувався будинком знаючи, що він належав на праві приватної власності О.
 
В.о. голови суду                                                    О.В.Пилипчук