flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення Томашпільського районного суду про кількість кримінальних справ і справ про адміністративні правопорушення (за період з 01.01.2012 року по 01.09.2012 р.) розглянутих із порушенням процесуальних строків

05 вересня 2012, 10:32
За період з 01.01.2012 року по 01.09.2012 року Томашпільським районним судом розглянуто 625 справ про вчинення адміністративних правопорушень, із них розглянуто з порушенням строків передбачених ст. 277 КУпАП 215 справ. Більшу частину справ розглянутих із порушенням строків розгляду становлять справи про вчинення адміністративних правопорушень передбачених ст. 173-2 КУпАП, які направляються до суду органами внутрішніх справ поштою без присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Відповідно до ст. 277 КУпАП справи про адміністративні правопорушення передбачені ст. 173-2 КУпАП розглядаються протягом доби з дня одержання судом протоколу про адміністративне правопорушення. Дані справи негайно передаються судді для розгляду, однак судом направляється повістка для виклику у судове засідання особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, у зв’язку із чим проходить більше часу ніж одна доба з часу одержання судом протоколу про адміністративне правопорушення та порушується строк розгляду справи. Відповідно до ст. 268 КУпАП справи про адміністративні правопорушення розглядаються в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є достатні дані про своєчасне її сповіщення про час і місце розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи. Як свідчить судова практика з розгляду справ про адміністративні правопорушення, коли справа розглянута без участі особи, яка притягається до адміністративної відповідальності порушуються права особи передбачені ст. 268 КУпАП і у разі оскарження постанови про накладення адміністративного стягнення, вона може бути скасована апеляційним судом. З метою недопущення в подальшому порушення строків розгляду справ за ст. 173-2 КУпАП органам внутрішніх справ повідомлено про необхідність доставлення разом із матеріалами справи особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.
            Також у суді траплялись випадки порушення строків розгляду справ про адміністративні правопорушення у зв’язку із необхідністю повторного виклику особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, коли особа не визнає вини у вчиненні правопорушення необхідністю виклику у судове засідання свідків вчинення правопорушення, у зв’язку із чим порушувався п’ятнадцятиденний строк розгляду справ з дня одержання їх судом.
            Порушення строків накладення адміністративного стягнення передбаченого ст. 38 КУпАП після закінчення трьохмісячного строку з дня вчинення адміністративного правопорушення у суді не було.
            Кримінальні справи призначаються до попереднього розгляду не пізніше 10 діб, а у разі складності – не пізніше 30 діб з дня надходження її до суду. Відповідно до ст. 256 КПК кримінальні справи призначаються до розгляду не пізніше 10 діб, а у випадках складності справи – не пізніше 20 діб з дня їх попереднього розгляду. Випадків порушення вимог даних статей у суді не було. 
            Судом дотримуються вимоги викладені у ст. 431 КПК України щодо порядку розгляду кримінальних справ протокольної форми.

            В.о. голови суду                                                  О.В.Пилипчук