flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розгляд справ про службові злочини Томашпільським райсудом у 2011 рік

19 червня 2012, 10:31
Томашпільським районним судом за період 2011 року розглянуто 4 кримінальних справи кваліфікація яких підпадає під розділ Кримінального кодексу України «Злочини у сфері службової діяльності, пов’язаної із наданням публічних послуг».
                По всіх 4-х кримінальних справах, що надійшли до суду дії підсудних кваліфіковано за ст. 367 КК України. По 2-х кримінальних справах винесені вироки та 2 справи направлено на додаткове розслідування.
                Для правильної кваліфікації злочинів у сфері службової діяльності (крім давання хабара) судом постійно перевіряється правильність визначення суб’єкту злочину, оскільки ним може були лише службова особа дії якої були зумовлені її службовим становищем і пов’язані з її владними чи службовими повноваженнями. Такими можуть бути особи, які займають відповідні посади чи виконують відповідні функції в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на державних підприємствах, в установах і організаціях, підприємствах приватної чи колективної форм власності та ін. До матеріалів кримінальних справах обов’язково має бути долучені докази, що підтверджують, що винна особа є службовою. 
                З суб’єктивної сторони злочини у сфері службової діяльності, за винятком службової недбалості, характеризуються умисною формою вини. Судом встановлюється, що службова особа, усвідомлювала факт використання службового становища і той факт, що це суперечить інтересам служби та передбачала, що такі дії завдають шкоду змісту правильної роботи державного чи іншого апарату або створюють загрозу настання такої шкоди і бажала вчинити такі дії. Ставлення службової особи до наслідків вчинюваних нею дій можливе як умисне, так і необережне.
                Об’єктом злочинів у сфері службової діяльності є встановлений законом порядок здійснення посадовими особами та службовими особами органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх апарату, об’єднань громадян, підприємств та організацій незалежно від форм власності свої повноважень.
До об’єктивної сторони злочинів у сфері службової діяльності (крім давання хабара) належить вчинення діяння з використанням влади чи службового становища і всупереч інтересам служби.
                Судом належним чином досліджується обов’язкова ознака об’єктивної сторони злочинів у сфері службової діяльності (зловживання владою або службовим становищем, перевищення влади або службових повноважень і службової недбалості) настання суспільно небезпечних наслідків у вигляді істотної шкоди охоронюваним законом прав та інтересів окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб.
                При кваліфікації злочину, за ст.ст. 364-367 КК України, судом перевіряється настання тяжких наслідків, що обтяжує відповідальність. Тяжкі наслідки відрізняються від істотної шкоди більшим ступенем суспільної небезпеки. Тяжкі наслідки можуть полягати у матеріальній шкоді, фізичній, моральній шкоді та ін.
                Істотна шкода та тяжкі наслідки інкримінуються винному лише за наявності причинного зв’язку між злочинним діянням та настанням зазначених наслідків, що судом обов’язково перевіряється.
    Судом в 2011 році за ст. 367 КК України розглянуто 2 кримінальні справи.
По кримінальній справі по обвинуваченню гр. Б. у вчиненні злочину передбаченого ст. 367 ч. 2 КК України вироком суду від 12 травня 2011 року гр. Б. визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ст. 367 ч. 2 КК України і призначено йому покарання у виді позбавлення волі на строк два роки з позбавленням права займати матеріально-відповідальні посади строком на один рік. На підставі ст. 75 КК України звільнено гр. Б. від відбування призначеного покарання в частині позбавлення волі, призначивши йому іспитовий строк тривалістю один рік та поклавши на нього обов’язки, передбачені п. 2, 3 ч.1 ст.76 КК України.
По кримінальній справі по обвинуваченню гр. П. у вчиненні злочину передбаченого ст. 367 ч. 1 КК України вироком суду від 8 червня 2011 року гр. П. визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ст. 367 ч. 1 КК України і призначено покарання у виді штрафу в розмірі 1000 грн. (однієї тисячі) з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, управлінням та розпорядженням матеріальними цінностями на підприємствах та установах будь-яких галузей, незалежно від форм власності, строком на один рік.
Призначаючи покарання по даних кримінальних справах, судом неухильно виконуються вимоги ст. 65 КК щодо індивідуалізації покарання, а саме враховувався характер вчиненого діяння, тяжкість наслідків, що настали, дані про особу винного та інші обставини, які пом’якшують чи обтяжують покарання.

Керівник апарату суду